V spomin častnemu predsedniku GZ Slovenije – tovarišu Ernestu Eöryju

Življenje vsakega posameznika je polno, konča pa se v trenutku in v bolečini onemimo.

 

Prav je, da se gasilci ob odhodu očeta novodobnega Slovenskega gasilstva spomnimo našega velikega tovariša in se z besedami sprehodimo po njegovi veličastni življenjski in gasilski poti.

 

Ernest Eöry se je rodil v kraju Hodoš pred osemdesetimi leti. Otroštvo je preživel na očetovi kmetiji, kar je botrovalo tudi temu, da je postal inženir agronomije in delal v svojem poklicu. Kasneje je zaradi gospodarske nuje še prevzel Pletilstvo v Prosenjakovcih, kjer je kot direktor delal vse do svoje upokojitve. Aktivno je sodeloval tudi na političnem področju. Bil je poslanec v skupščini Republike Slovenije, v občinskih organih v Murski Soboti, v organih Madžarske narodnostne skupnosti, krajevnih skupnostih in na mednarodnem področju.

 

Neizmeren pečat pa je pustil prav v gasilski organizaciji, v katero se je vključil že leta 1950 na Hodošu. Z gasilskim izobraževanjem je začel v gasilski šoli v Medvodah, potem pa uspešno končal ostala izobraževanja in si pridobil najvišji gasilski čin – visoki gasilski častnik 2. stopnje. Naš sotovariš, ki je  bil mož časti in gasilski vizionar je opravljal številne funkcije v prostovoljnem gasilskem društvu in Gasilski zvezi Murska Sobota, kjer je bil med drugim v obeh predsednik, kasneje pa častni predsednik. V slednji je opravljal funkcijo kar 25 let.

 

Že od leta 1968 pa je bil prisoten tudi v organih Gasilske zveze Slovenije, ter jo po odstopu dr. Božiča leta 1989 prevzel kot predsednik. Krmilo slovenskih gasilcev je torej prevzel v času mnogih družbenih sprememb doma in tujini. Zlasti v času po osamosvojitvi je skupaj s sodelavci postavljal temelje današnjega modernega gasilstva. Danes ni dilem, da so gasilci ključni steber sistema zaščite, reševanja in pomoči. In danes tudi ni dilem, kdo so resnični junaki današnjega časa, katerim državljani najbolj zaupajo. Vse to je tudi njegova zasluga. Veste v besedah smo si vsi ljudje podobni, razlikujemo se v dejanjih. In prav v teh dejanjih je bil tov. Ernest Eöry unikaten, kako pomagati bližnjemu odgovorno, strokovno, pošteno in v duhu gasilskega tovarištva. Na teh temeljih bomo gradili tudi vaši nasledniki. Funkcijo predsednika gasilske krovne organizacije je opravljal do leta 2008, ko jo je na gasilskem kongresu v Krškem predal svojemu nasledniku. Sam pa postal častni predsednik. Pri opravljanju svojega poslanstva pa ni zaznamoval le Slovensko gasilstvo, ampak tudi vzpostavil sodelovanje na obmejnem področju in širše ter z mednarodno gasilsko organizacijo CTIF, katere član je bil.

 

Za svoje delo je prejel številna visoka domača in mednarodna priznanja in odlikovanja. Med najžlahtnejša pa zagotovo sodijo odlikovanje predsednika Republike Slovenije – Zlati red za zasluge, priznanje za življenjsko delo s področja zaščite in reševanja – kipec Civilne zaščite in najvišje priznanje v gasilski organizaciji – priznanje Matevža Haceta.

 

Vsi, ki smo imeli možnost sodelovati in delati s tem izjemnim možem časti vemo, da je bil klub letom neumoren, naprednih idej in predan gasilstvu do zadnjega diha. Še v preteklem tednu je bil navzoč na sejah Gasilske zveze Slovenije in gasilske regije Pomurja. Hrbtenica mu je do konca služila za pokončno držo, strokovne argumente in širjenju vrednot. Ne pa za priklanjanje, kar marsikdo počne danes. Zato, dragi prijatelj vedite, da bomo vaše in naše skupne vrednote, kot so prostovoljstvo, humanitarnost, pomoč bližnjemu, etika in lojalnost do domovine ter ljudi, Pomurski in Slovenski gasilci živeli še naprej.

 

Spoštovani, v gasilski organizaciji se zavedamo, da smo izgubili velikega gasilca in iskrenega prijatelja. Pa vendar dragi prijatelj vedite, da vas nikoli ne bomo pozabili kot človeka, gasilca in prijatelja. Na gasilski poti, je veliko odrekanj. Pa vendar ste vi njegovi najbližji vedeli, da mu je bilo gasilstvo položeno v zibelko in ga pri tem podpirali. Gasilska organizacija vam je hvaležna, da je lahko bil pokojni tudi del nas, za kar se vam iskreno zahvaljujemo.

 

Častni predsednik Gasilske zveze Slovenije za vse kar ste storili za napredek gasilstva v Republiki Slovenji in širše se vam vsi gasilci in gasilke iskreno zahvaljujemo. Počivajte v miru.

 

Dušan Utroša – gasilski regijski poveljnik in član poveljstva GZ Slovenije

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.