MEDNARODNI DAN GASILCEV – 4. MAJ

»Vloga gasilstva v današnji družbi je izjemno široka – pojavlja se namreč v urbanem in podeželskem življenju, naravnem okolju, prostovoljstvu, na delovnem mestu, obrambnih organizacijah, letalstvu, motornih športih in še marsikje drugje. V vsem tem pa se združujejo predanost, obveza in žrtvovanje, ne glede v kateri državi stanujemo in delamo. V gasilski dejavnosti se vse skupaj borimo proti skupnemu sovražniku – ognju – ne glede na to, iz kje prihajamo, kakšno uniformo nosimo ali kakšen jezik govorimo.« (Lt JJ Edmondson, 1999)

Gasilci posvečamo svoja življenja zaščiti življenja in lastnine. Tovrstna predanost se včasih izraža preko neštetih ur prostovoljnega dela, ponekod preko nesebičnega delovanja v poklicnem gasilstvu. V vseh primerih je poglavitna oblika tveganja gasilca ravno žrtvovanje njegovega življenja.

Leta 1998 je intervencija na gozdnem požaru v Avstraliji terjala 5 življenj in tragične okoliščine tega dogodka so postale povod za skupno razpravo o skupnem simbolu, ki bi predstavljal pripadnost in čast gasilski organizaciji. Leto kasneje je bil po vsem svetu poslan predlog, da bi dan sv. Florjana, 4.maj, postal mednarodni dan gasilcev.
Ob mednarodnem dnevu gasilstva (International Firefighters’ Day-IFFD) lahko ves svet s ponosom prepozna vsa žrtvovanja gasilcev na račun zagotovljene karseda varne skupnosti in okolja. Poleg tega je ta 4. maj tudi dan, ko se trenutno dejavnim gasilcem, pa tudi tistim, ki so se udejstvovali v preteklosti, lahko širša javnost zahvali za njihove izjemne prispevke skupnosti.

S tem, ko ponosno nosimo in kažemo simbol, uveden posebej za to priložnost, izrazimo svojo hvaležnost za delovanje gasilcev po vsem svetu. Svoje strinjanje in prizadevanje pa pokažimo tudi s prisostvovanjem na spominskih ali drugih gasilskih slovesnostih Simbol mednarodnega dneva gasilstva je skupaj spet moder in rdeč trak.

Ko človek združi izurjenost in predanost, mu pravimo PROFESIONALEC.
Ko človek združi sočutje in skrb, mu pravimo PRIJATELJ.
Ko človek združi pogum in nesebičnost, mu pravimo JUNAK.
Ko pa človek združi vse troje: profesionalizem, prijateljstvo in junaštvo, mu pravimo GASILEC

 

IFFD_2 IFFDCrestLogo-FlatColorOnWhite

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.