4.maj god sv. Florjan-a in mednarodni dan gasilcev

Sv. Florjan je bil veteran rimske vojske ter visoki državni uslužbenec v mestu Cetium. Za časa preganjanj kristjanov so ga privedli v pogansko svetišče na kraju Dioklecijanovega pregnanstva, da bi pred vsemi žrtvoval poganskim bogovom. Okrivljen je bil, ker je bil kristjan in ker je v Lauriacumu obiskoval kristjane ter jih bodril, naj vztrajajo v izgnanstvu. Pozvali so ga, naj se tudi sam odreče svojemu krščanskemu prepričanju. Florjan o tem ni hotel niti slišati, kaj šele zatajiti svojo vero, zato so ga mučili in pretepli. Nazadnje so ga obsodili na smrt in ga z mlinskim kamnom okrog vratu vrgli v reko Enns, da je umrl kot mučenec. To se je zgodilo 4. maja leta 304, zato je bil ta dan izbran za njegov god. Telo, ki so ga pozneje našli je pokopala vdova z imenom Valerija. Mučenikovo telo je pokopano nedaleč od Lauriacuma, nad grobom je kasneje nastala slavna opatija St. Florjan. Čaščenje sv. Florjana je razširjeno po Avstriji, Bavarskem, tudi po naših krajih. Sv. Florjan je patron proti požarom in poplavam in zavetnik gasilcev.

Tudi nam kipec svetega Florjana, ki nam ga je ob otvoritvi novozgrajenega gasilskega doma podaril domači župnik Janez FERENCEK, sedaj krasi pročelje gasilskega doma, na katerega smo izredno ponosni.

4.maj mednarodni dan gasilcev

Leta 1998 je intervencija na gozdnem požaru v Avstraliji terjala 5 življenj in tragične okoliščine tega dogodka so postale povod za skupno razpravo o skupnem simbolu, ki bi predstavljal pripadnost in čast gasilski organizaciji. Leto kasneje je bil po vsem svetu poslan predlog, da bi dan sv. Florjana, 4. maj, postal mednarodni dan gasilcev.
Ob mednarodnem dnevu gasilstva (International Firefighters’ Day-IFFD) lahko ves svet s ponosom prepozna vsa žrtvovanja gasilcev na račun zagotovljene karseda varne skupnosti in okolja. Poleg tega je ta 4. maj tudi dan, ko se trenutno dejavnim gasilcem, pa tudi tistim, ki so se udejstvovali v preteklosti, lahko širša javnost zahvali za njihove izjemne prispevke skupnosti.

S tem, ko ponosno nosimo in kažemo simbol, uveden posebej za to priložnost, izrazimo svojo hvaležnost za delovanje gasilcev po vsem svetu. Svoje strinjanje in prizadevanje pa pokažimo tudi s prisostvovanjem na spominskih ali drugih gasilskih slovesnostih. Simbol mednarodnega dneva gasilstva je skupaj spet moder in rdeč trak.

Ko človek združi izurjenost in predanost, mu pravimo PROFESIONALEC.
Ko človek združi sočutje in skrb, mu pravimo PRIJATELJ.
Ko človek združi pogum in nesebičnost, mu pravimo JUNAK.
Ko pa človek združi vse troje: profesionalizem, prijateljstvo in junaštvo, mu pravimo GASILEC

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.