1.marec – svetovni dan civilne zaščite

Na podlagi resolucije Mednarodne organizacije Civilne zaščite je Generalna skupščina OZN kot svetovni dan Civilne zaščite razglasila 1. marec. Od leta 1990 obeležujemo ta dan z namenom krepitve zavesti ljudi o pomembnosti vloge Civilne zaščite pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof.

Enote Civilne zaščite so namensko organizirane kot del sistema za opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči v primeru naravnih ter drugih nesreč. Civilna zaščita obsega organe vodenja, enote in službe za zaščito, reševanje in pomoč, zaščitno in reševalno opremo ter objekte in naprave za zaščito, reševanje in pomoč. V Sloveniji je na regionalni in državni ravni dobro organizirana, medtem ko v lokalnih skupnostih njeno organiziranje še poteka. Sestavni del znotraj delovanja Civilne zaščite so tudi poklicne in prostovoljne reševalne službe, ki so zastopane najštevilčnejše. To so gasilska društva, organizacije Rdečega križa, Gorska reševalna služba, jamarska društva, potapljaška društva, taborniške in skavtske organizacije ter drugi.

Nacionalne enote za zaščito, reševanje in pomoč vključujejo tudi nacionalno enoto za hitro posredovanje. Ta enota je namenjena izvajanju posebno težkih reševalnih intervencij, ki zahtevajo hitro ukrepanje. Namenjena je tudi sodelovanju v akcijah zaščite, reševanja in pomoči na podlagi dvostranskih sporazumov s sosednjimi in drugimi državami v regiji ter za sodelovanje v mednarodnih humanitarnih in reševalnih akcijah v okviru programov OZN, NATO, EU in drugih mednarodnih organizacij.

Zaradi vremenskih in ostalih podnebnih sprememb se zadnja leta v Sloveniji soočamo z vse večjim številom naravnih nesreč (vetrolom, žledolom, poplavami …). To pomeni, da prihaja do večjega števila posredovanja enot Civilne zaščite. Njeno aktiviranje namreč poteka ob naravnih in drugih nesrečah, ki v večjem obsegu ogrozijo prebivalstvo, materialne in druge dobrine ali pa povzročijo večjo materialno škodo. Nesebična pomoč pripadnikov Civilne zaščite je neprecenljiva, saj ljudem v težkih okoliščinah nudijo pomoč in solidarnost. Medtem ko ogrožajo lastna življenja, pomagajo pri reševanju človeških življenj in zaščiti njihovega imetja, zato so nepogrešljivi del našega življenja v najtežjih trenutkih in lahko smo jim iz srca hvaležni za njihovo pomoč in prizadevanje.

Hvala vsem pripadnikom Civilne zaščite za nesebično pomoč v času različnih nesreč in

iskrene čestitke ob njihovem prazniku. 

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.